Republika Serbe drejt shkëputjes nga Bosnja: Serbët publikojnë pamje nga shtypja e targave të reja

0

Udhëheqësi i serbëve të Bosnjës, Milorad Dodik, i ka lavdëruar sot në Banja Lluka kriminelët e dënuar të luftës Radovan Karaxhiq dhe Ratko Mlladiq dhe e ka akuzuar SHBA-në për një “luftë hibride” kundër Republikës Serbe.

Dodik e ka thënë një gjë të tillë në akademinë që organizoi si pjesë e festës dyditore të 9 janarit, e cila festohet në Republikën Srpska si dita e këtij entiteti, pavarësisht vendimit të Gjykatës Kushtetuese të Bosnjës dhe Hercegovinës i vendosur nga viti 2015 se ajo datë është jokushtetuese sepse i diskriminon kroatët dhe boshnjakët.

Pas këtij momenti në rrjetet sociale u shfaqën video dhe foto, të cilat edhe pse jozyrtare, janë një lloj hapi drejt shpalljes së shkëputjes së RS.

Përkatësisht, në rrjetet sociale ka dalë një fotografi e të riut Jovan Zh. nga Republika Serbe i cili vendosi të ashtuquajturat shenja të printuara të regjistrimit në veturën e tij me tabela Republika Srpska, jo BiH, siç duhet të ketë sipas ligjit.

Ai vendosi shenjat në makinën Mercedes: GA 09-01-92, të cilat simbolizojnë Ditën e RS, e cila është marrë si datë e krijimit të këtij subjekti.

Përveç tij, në TikTok u shfaqën fotografi të targave me shenja të qyteteve të tjera të Republikës Srpska, si dhe foto të pasaportave të Republikës Srpska, për të cilat thuhet se janë bërë nga politikanët e Dodikut.

Megjithatë, provokimi me pasaporta nuk është risi sepse, kujtojmë, në vitin 2018, të rinjtë socialdemokratë të RS-së shpërndanë të ashtuquajturat pasaporta në Krajine në Banja Lukë.

Brenda, pasaportat dukeshin si një lloj broshure turistike, në të cilën ishin paraqitur vende si Mrakovica, Sutjeska, Bardaça dhe destinacione të ngjashme që ia vlen të vizitohen në RS.

Edhe pse supozohet se banorët e BeH më të vogël entiteti i printuar targat RS me iniciativën e tij, së bashku me publikimin e videove dhe fotove, thuhet se printerët në RS janë të mbivendosur me materiale për printimin e targave që padyshim planifikojnë t’i ngjitin mbi ato ekzistuese nga Bosnja dhe Hercegovina. shenjat.

Shtrohet pyetja nëse Ministria e Brendshme e RS do të reagojë ndaj vozitjes me ato targa dhe si do të reagojë policia federale dhe institucionet e tjera shtetërore. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *